Na Štefánskej zábave sa dnes tancuje výlučne v ľudových krojoch

27.12.2011 Vranov nad Topľou

Zámutov 26. decembra (TASR) - Vyvrcholením Druhého sviatku vianočného v obci Zámutov, okres Vranov nad Topľou, je už tradične Štefanská zábava, ktorá odštartovala dnes v priestoroch obecného domu kultúry o 19.00 h. Miestna veselica, je oproti ostatným v regióne špecifická tým, že sa od jej účastníkov vyžaduje oblečenie v ľudovom kroji.
Domáci obyvatelia, ale aj folkloristi z viacerých slovenských regiónov a zahraničia, si dnes prišli do Zámutova zaspievať a zatancovať v sprievode ľudovej hudby Železiar. \"Máme tu ľudí z Čiech, Moravy, Bratislavy, Dubnice nad Váhom, alebo napríklad z Rimavskej Soboty,\" povedal pre TASR Peter Višňovský z organizačného týmu zábavného podujatia.
Ako ďalej uviedol, od účastníkov štefanskej veselice sa vyžaduje, aby mali na sebe oblečený tradičný ľudový odev. \"S touto požiadavkou organizujeme v Zámutove zábavu už piaty rok po sebe. Keďže k nám chodia väčšinou bývalí ako aj súčasní folkloristi z viacerých regiónov Slovenska, o rôznorodé kroje tu núdza naozaj nie je,\" poznamenal.
Organizátori zábavného podujatia prezentujú v Zámutove ľudové tradície svojich predkov. Štefanská veselica je zároveň miestom pre spoznávanie tancov a spevov, ktoré pochádzajú z iných regiónov Slovenska. Počas zábavy tu v tejto súvislosti predvádzajú folkloristi svoje umenie prostredníctvom obľúbenej školy tanca.
V Zámutove sa počas dnešného večera nezabudlo ani na tradičnú zemplínsku gastronómiu. Stoly na Štefanskej zábave sú preto plné zabíjačkových špecialít. \"Zabíjačku sme zrealizovali podľa tradície 22. decembra. Všetci si dnes môžu pochutnať na čerstvých klobáskach, jaterniciach, tlačenke, rezňoch či paprikovom bôčiku,\" uzavrel Višňovský.
 

Vyberte región